četrtek, 4. oktober 2012

Športne stave in statistika


Da je denarja dovolj in da v resnici ni nobene recesije je v svetu športnih stav zelo dobro vidno, na stavni borzi Betfair pa to lahko tudi spremljate praktično pri vsakem športnem dogodku, še posebej pri nogometu. Vsi, ki poznate Betfair in tudi stavite tam, veste kako deluje. Veste tudi, da se tu dnevno obračajo milijoni evrov, kar je tudi vidno na njihovi spletni strani. Verjetno ste se mnogi tudi vprašali, če je možno od stav tudi živeti.

Mnogi med vami ste preizkusili že mnogo sistemov, brezplačnih in plačljivih, vendar še vedno niste našli zlate palčke, ki bi vam na kratek ali dolgi rok prinesla konstanten dohodek. Zakaj?

Že neštetokrat je bilo povedano in zapisano, da 100% stave ni. Karkoli boste stavili, na dolgi rok boste vedno izgubili. Mnogi to zavestno ali podzavestno verjamete in tudi dejansko izgubljate. Pogosto slišimo, da le 5% igralcev dela dobiček, vsi ostali pa izgubljajo. Če je to res, potem moramo le priti v krog teh 5% igralcev, vendar kako?

Trdimo lahko, da igralci, ki stavijo na klasičnih stavnicah, na dolgi rok izgubljajo. Zadeva je podobna kot v Casinu, kjer so vsi igralni avtomati prirejeni tako, da prinašajo denar izključno igralnici. Ste se kdaj vprašali, zakaj ima ruleta med 18 črnimi in 18 rdečimi polji eno zeleno? Če tega polja ne bi bilo, bi imeli vsakič 50% možnosti, da se bo kroglica ustavila na rdečem ali črnem polju in če bi ves čas stavili na npr. rdečo, bi bili na dolgi rok na ničli. Z zelenim poljem pa imate z omenjeno stavo vsakič na rdeče polje manj kot 50% možnosti za zadetek in na dolgi rok bo vaša izguba zanesljiva enako kot je zanesljivo, da vsako jutro vzide sonce. Statistika deluje 100%.

Kako se 50% verjetnost dobitka v korist stavnice rešuje pri športu? Kadar ima nek dogodek 50% verjetnost, npr. under/over 2.5 gola pri nogometu, bi le-ta moral za obe možnosti imeti kvoto 2. Pa jo ima? Ne. Pri različnih stavnicah imajo te kvote ponavadi vrednost nekje med 1,75 in 1,91. To je tisto, kar na dolgi rok stavnicam prinaša dobiček, vam pa izgubo. Betfair ima za razliko od klasičnih stavnic statistično gledano najboljše kvote, vendar pa vam od vsakega dobitka vzame 5%, kar kvoto realno nekoliko zniža. To pomeni, da boste v primeru igranja na klasičen način na Betfairu na dolgi rok v minusu »le« za znesek provizije.

Kje se torej skriva ključ, ki odklepa skrivnostna vrata v svet dobitkov pri športnih stavah? Ali obstaja? Ali je tistih nekaj odstotkov igralcev, ki delajo dobiček, rojenih pod srečno zvezdo? Ne, pač pa poleg tega, da verjamejo v svoj uspeh, igrajo tudi na pravilen način. Z drugimi besedami: če zaslužite 500 € na mesec in želite imeti mesečno plačo v višini 2000 €, morate najprej verjeti, da to lahko dosežete. Če boste delali na tem, da boste to dejansko občutili, kot da se je že zgodilo, potem boste slej ko prej našli način, kako priti do službe, ki vam bo omogočila takšno plačo. Stalno pritoževanje, nevoščljivost, kritiziranje drugih in podobno, vas zelo zanesljivo pelje stran od uspeha.

Tako kot je včasih za uspeh potrebno zamenjati službo, je za konstanten dohodek pri stavah včasih potrebno zamenjati stavnico, sistem ali pa se le disciplinirati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar